We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.

Distrugem coronavirusul cu radiatii UV-C!

Publicat: 03 apr, 2020  in  Informatii utile
de  me_600.jpg Dacian Bujor
O solutie inginereasca pentru combaterea raspandirii epidemiei de coronavirus. Am achizitionat un aparat de sterilizat cu radiatii UV-C care distruge 99% din germeni de pe suprafetele dispozitivelor mobile.

Ce sunt razele UV?

Razele UV sunt un tip de radiatie electromagnetica cu o lungime de unda mai mica decat radiatiile percepute de ochiul omenesc (lumina), dar cu lungime de unda mai mare decat razele Röntgen (radiatia X). Acestea sunt emise de o gama variata de surse, atat naturale cat si artificiale. Cea mai comuna sursa de raze UV naturala este chiar soarele.

Plaja spectrului electromagnetic in care se regasesc razele UV este cuprins intre 10-400 nanometri, iar in functie de portiunea din spectru pe care o ocupa, acestea pot fi catalogate in mai multe subtipuri.

Desi expunerea excesiva la raze UV este periculoasa pentru noi oamenii, cercetatorii au identificat ca un anumit subtip al acestor raze este foarte eficient in distrugerea germenilor patogeni, astfel avand un puternic efect germicid. Mai precis, subtipul razelor UV care are acest efect germicid este numit UV-C si este situat intre 200 si 300 nm lungime de unda.

Cum functioneaza razele UV-C?

Razele UV-C au o dubla actiune atunci cand sunt folosite pentru sterilizarea suprafetelor:

  1. Lungimea de unda intre 200 si 300nm este puternic absorbita de acizii nucleici al microorganismelor, astfel incat energia relativ mare a acestor raze produce rupturi ale materialului genetic (ADN si ARN) si distruge capacitatea de multiplicare a microorganismului.
  2. Propagarea acestor raze prin aer genereaza o cantitate insemnata de ozon (O3) care este de asemenea o substanta cu efect puternic germicid, folosita in industrie pentru dezinfectie si sterilizare.

Echipamentele specializate pentru sterilizare cu raze UV-C folosesc lampi cu vapori de mercur sau leduri specializate.

lampa cu vapori de mercur
Lampa cu vapori de mercur

Cum putem folosi razele UV-C impotriva Coronavirus?

In urma cu cateva zile am publicat articolul "Cum dezinfectam corect telefoanele mobile?" unde am detaliat cat de contaminate pot fi suprafetele dispozitivelor mobile pe care le folosim in fiecare zi si am recomandat o serie de masuri pentru a minimiza efectul de "cross-contamination".

Totodata producatorul de smartphone-uri coreean Samsung Mobile a lansat o campanie prin care ofera gratuit dezinfectarea smartphone-urilor, tabletelor si a smartwatch-urilor folosind sterilizator cu raze UV-C pentru a incetini raspnadirea epidemiei de COVID-19.

Aceasta campanie a fost o inspiratie pentru noi si am decis sa achizitionam un sterilizator profesional pentru a dezinfecta dispozitivele mobile pe care le reparam.

Desi aceste dispozitive de sterilizare nu sunt foarte folosite in dezinfectarea dispozitivelor mobile, ele prezinta multe avantaje comparativ cu alte metode de dezinfectare. Efectul puternic germicid al acestor raze UV-C asigura o dezinfectare eficienta intr-o perioada de timp scurta, fara a afecta functionarea dispozitivului.

Noi am optat pentru un sterilizator cu o lampa de 8W putere si un volum suficient de mare incat sa putem dezinfecta mai multe dispozitive in acelasi timp sau un dispozitiv mai mare (tableta).

Chiar daca puterea acestui aparat este destul de mica, efectul germicid puternic al acestor raze asigura o dezinfectare eficienta intr-o perioada cumprinsa intre 15 si de 30 minute. De asemenea constructia interioara a aparatului asigura o iradiere uniforma a dispozitivelor datorita suprafetelor lucioase care reflecta razele UV-C fara a produce umbre.

Sterilizator UV-C
Sterilizator UV-C

Cum se realizeaza dezinfectarea?

Pentru a asigura o dezinfectare corespunzatoare a dispozitivelor noi am dezvoltat un protocol propriu care sa asigure un grad de dezinfectare de peste 99% a suprafetelor expuse la plecarea dispozitivelor din atelierul nostru.

Etapele protocolului:

  1. La preluarea dispozitivului in atelier acesta este introdus in sterilizator pentru un ciclu de 30 minute;
  2. Dupa efectuarea reparatiei si a testarii dispozitivului, acesta este reintrodus in sterilizator pentru inca un ciclu de 30 minute;
  3. La finalizarea ciclului de dezinfectare, dispozitivul este sigilat ermetic intr-o punga sterila;
  4. Dispozitivul este predat/livrat in punga sterila catre client.

Articole asemanatoare
Informatii utile
Cum dezinfectam corect telefoanele mobile?

In plina epidemie de COVID-19 ne-am hotarat sa oferim o serie de informatii utile despre cum igiena personala trebuie sa includa si dispozitivele mobile pe care le folosim zi de zi.


Care este parerea ta despre acest articol?